Field Lab Robotics

Groepsfoto Werkbezoek

Werkbezoek Provincie en Gemeente

  • 6 september 2018

Op initiatief van mevrouw Waajen, wethouder voor economie, ruimtelijke ordening en volkshuisvesting bij de Gemeente Roermond, heeft gedeputeerde voor economie en kennisinfrastructuur van de Provincie Limburg, de heer van den Ak­ker, een werkbezoek aan het Field Lab Robotics gebracht. Na een korte introductie, verzorgd door de heer Sprang, secretaris van het Field Lab, werd live gedemonstreerd hoe een intra-logistiek proces volledig autonoom kan verlopen: een AGV (zelfrijdende vorkheftruck) haalt een krat met door elkaar liggende goederen op en brengt deze naar een robot. Vervolgens begint de robot d.m.v. een slimme camera de goederen één voor één uit de krat te halen. Zodra de krat leeg is komt de AGV deze weer ophalen.
Geïnspireerd door deze demonstratie ontstaat een levendige discussie onder de bezoekers. De potentie voor de distributie centra en daarmee het kunnen opvangen van het tekort aan medewerkers is meteen duidelijk. Maar ook de mogelijkheid de productie processen in de maakindustrie flexibel te automatiseren is een kans deze bedrijven in en voor de regio te behouden.
Met gepaste trots mag dan ook gezegd worden dat het eerste Field Lab van Limburg in Roermond zijn thuisbasis heeft gevonden. Dit blijkt voor de verdere ontwikkelingen en ambities van het Field Lab Robotics de juiste strategisch ligging te zijn: midden in de Provincie en de Euregio.